Nedan svarar vi på elevernas vanligaste frågor om allt som har med gymnasievalet att göra. Om du fortfarande har funderingar inför gymnasiet är du välkommen att ladda ner Digital SYV-appen. Helt utan kostnad för studenter och deras föräldrar förstås!
Vad är en SYV?
Många undrar vad SYV egentligen står för. En SYV arbetar som studie och yrkesvägledare. Vårt jobb är att hjälpa dig som elev med de allra flesta frågor som har med studier och din framtida karriär att göra. Du är alltid välkommen att boka ett samtal med oss via Digital SYV-appen om du har frågor om ditt gymnasieval!
När söker man till gymnasiet?
Första ansökan till gymnasiet är oftast öppen mellan januari och februari. Cirka en månad efter detta brukar du få ett preliminärt antagningsbesked. Om du skulle ha ändrat dig kring ditt gymnasieval har du en möjlighet att göra ett omval här. OBS! Ansökningstider till gymnasiet varierar kraftigt beroende på vart i Sverige du bor. För att hitta en exakt ansökningstid där du bor kan du kontakta vår studievägledare i Digital SYV-appen.
Vilket program ska jag gå på gymnasiet?
Den här frågan får vi ofta när elever kollar på olika gymnasieprogram. Det finns olika faktorer som avgör vilket program som är rätt för dig. Till exempel dina betyg, dina intressen, vart i landet du vill studera och vart dina vänner ska studera. Det kan lätt bli överväldigande att överväga alla dessa faktorer. Därför brukar vi fokusera på frågan: Vad vill du bli? Om du börjar med att finna svaret på den frågan blir det mycket enklare att sen hitta en utbildning som tar dig dit du vill komma! Våra studie- och yrkesvägledare på Digital SYV hjälper dig att komma på vad du vill bli. Sen hjälper vi dig att hitta rätt studier för att ta dig mot dina drömmar och mål!
Vad är högsta meritpoäng i grundskolan?
Max meritpoäng du kan få på högstadiet är 340. Tidigare var det endast möjligt att läsa upp till 320 poäng. Men nu är det möjligt att tjäna 20 extra meritpoäng till gymnasiet genom att läsa moderna språk. Hur räknar jag ut meritpoäng för gymnasiet? Dina meritpoäng baseras på dina 16 bästa betyg (17 om du har läst moderna språk).Höga betyg = höga poäng. För att få max meritpoäng krävs det att du har högsta betyg i alla ämnen. Du kan räkna ut dina meritpoäng och ditt meritvärde automatisk genom att skanna dina betyg med Digital SYV-appen. Om du vill räkna ut dina meritpoäng manuellt kan du följa listan nedan som exempel: A = 20 poäng B = 17,5 poäng C = 15 poäng D = 12,5 poäng E = 10 poäng F = 0 poäng Observera dock att dina meritpoäng endast spelar roll ifall att du har rätt behörighet till den utbildning som du vill välja. För att ha behörighet att studera ett program krävs det att du har godkänt i vissa ämnen. Var därför noga att kolla upp vilka ämnen du måste ha godkänt i innan du söker till gymnasiet.
Vilka betyg räknas till gymnasiet?
När du ska söka till gymnasiet räknas dina 16 bästa betyg för att avgöra vilket meritvärde du har. Undantaget är om du även har läst moderna språk. Då räknas dina 17 bästa betyg från högstadiet. Observera dock att ditt meritvärde endast spelar roll ifall att du har rätt behörighet till den utbildning som du vill välja. För att ha behörighet att studera ett program krävs det att du har godkänt i vissa ämnen. Var därför noga att kolla upp vilka ämnen du måste ha godkänt i innan du söker till gymnasiet.
Kan man gå gymnasium på distans?
Ja, det kan du göra. Tack vare dagens teknik har du möjlighet att studera på dina villkor, vart du än befinner dig. Många skolor erbjuder digitala lärplattformar där du kan följa dina studier och komma i kontakt med lärare/studievägledare. Allt du behöver är en dator med internetuppkoppling och en mikrofon/webbkamera så att du kan delta i digitala lektioner. Alla gymnasieskolor och program erbjuder dock inte studier på distans. Du kan prata med dina lärare eller kontakta skolan som du är intresserad av om du har frågor kring distansstudier. Våra studievägledare finns alltid här när du har frågor om ditt gymnasieval. Du är välkommen att boka in ett samtal genom att ladda ner Digital SYV-appen på din telefon. Appen är utan kostnad för alla studenter och deras föräldrar.
Kan jag läsa upp betyg från grundskolan?
Vill du läsa upp betyg från grundskolan för att komma in på ett gymnasieprogram? Det är inte helt problemfritt. Men det finns möjligheter: 1. Introduktionsprogram Introduktionsprogram är för dig som saknar behörighet till gymnasieskolan. Detta är även det vanligaste sättet att läsa upp betyg från grundskolan för att bygga gymnasiekompetens eller för att gå vidare ut i arbetslivet. Du som behöver läsa upp betyg kan välja mellan fyra olika introduktionsprogram: Programinriktat val I programinriktat val läser du upp de grundskolebetyg som krävs för att du ska komma in på ett specifikt nationellt program. Målet är att du så snabbt som möjligt ska få behörighet att läsa ett yrkesprogram eller ett högskoleförberedande program på gymnasiet. För att ha behörighet att läsa programinriktat val krävs det att du har godkänt i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska samt minst tre andra ämnen eller svenska/ svenska som andraspråk, matematik eller engelska och minst fyra andra ämnen. Yrkesintroduktion Yrkesintroduktion är för elever som saknar behörighet att gå ett yrkesprogram. Här får du en yrkesinriktad utbildning för att du ska kunna söka in på ett yrkesprogram eller börja jobba. Individuellt alternativ Individuellt alternativ är för dig som inte har behörighet att gå yrkesintroduktion. Utbildningen innehåller grundskoleämnen som du inte har godkänt i och kan även innehålla kurser från gymnasiet. Språkintroduktion Språkintroduktion är för unga som nyligen har kommit till Sverige och behöver lära sig det svenska språket. Målet med utbildningen är att förbereda så att du kan läsa vidare på gymnasiet eller någon annan kurs efteråt. 2. Sommarskola Under sommarskolan får du undervisning i de ämnen som du saknar godkända betyg i. Det är en bra möjlighet för dig som redan är på gränsen att få ett godkänt betyg i olika ämnen. Kolla med din skola ifall att de erbjuder sommarskola om du vill plugga upp dina betyg! 3. Gå om årskurs 9 I särskilda fall kan du fråga skolans rektor om du får gå om årskurs 9, för en möjlighet att bygga upp bättre betyg inför gymnasievalet. Kolla med rektorn och håll tummarna, för det är hen som tar besultet! 4. Prövning Om du verkligen vill läsa upp dina betyg kan du göra en prövning. Det innebär att du studerar upp ett ämne på egen hand och anmäler på en lokal skola om att få göra en prövning i ett ämne. En heads-up är att det kan vara väldigt svårt att hitta någonstans att göra en prövning och du får inte heller hjälp att studera, om du inte anlitar en privatlärare. En prövning kostar 500 kr per tillfälle. 5. Folkhögskola Du måste vara 18 år, eller snart fylla 18 om du ska plugga på folkhögskola. Här kan du läsa både upp betyg från både grundskolan och gymnasiet. 6. Komvux För att läsa på komvux krävs det att du är minst 20 år. Här kan du läsa upp både grundskole- och gymnasiebetyg.
Vilka är de vanligaste misstagen när man väljer skola?
Här är de tre vanligaste misstagen som du vill undvika när du väljer en gymnasieskola (enligt skolverket):
1. Vi väljer den skola som vi passar in på.
Killar är mer troliga att välja ett program som domineras av killar. Och tjejer är mer troliga att välja ett program som är vanligare för tjejer. Det innebär att vi ofta hamnar på fel program. Var inte rädd för att sticka ut!
2. Vi väljer ett program som ger status.
Ofta väljer vi ett program för att imponera på andra, trots att vi inte brinner för ämnet. Till exempel väljer många som är intresserade av yrkesprogram att studera ett högskoleförberedande program istället. Välj det program som intresserar dig. Inte det som ger dig status.
3. Vi väljer samma som våra vänner.
Att välja samma gymnasium som våra vänner känns tryggt för stunden. Men om du inte själv är intresserad av programmet som du studerar kommer tiden på gymnasiet att bli svår. Våga att gå din egna väg. Gymnasiet är en fantastisk tid för att knyta nya kontakter. Om du väljer ett ämne som inspirerar dig kommer du även omges av likasinnade människor som ger dig energi under dina studier.
Får man högskolebehörighet av yrkesprogram?
Ja. Från och med hösten 2023 ska alla yrkesprogram innehålla de högskoleförberedande kurserna i studieplanen.
Du får då både en yrkesexamen och högskolebehörighet efter studenten, utan att själv krångla och välja till kurser.
Du kan läsa mer om skillnaderna mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program här
Kan jag byta program om jag väljer fel?
Ja, du kan byta gymnasieprogram. Det här är viktigt att tänka på:
1. Fundera på varför du vill byta program.
Det är normalt att det känns nervöst till en början. Försök att stå emot känslan att byta till ett annat program bara för att dina vänner går där. Däremot om programmet känns helt fel bör du försöka byta.
2. Byt så tidigt som möjligt.
Om du känner att du måste byta program har du störst chans att göra det tidigt under terminen. Dock ska du ha lite tur för att göra ett byte. Du måste ha rätt betyg för att komma in på det nya programmet och det måste finnas lediga platser i det program som du vill byta till. Det underlättar även om det nya programmet har likvärdiga kurser som det programmet du först valde.
Ifall att du inte får göra ett byte efter terminens start kan du alltid söka till ett nytt program inför nästa skolår. Här kan du se en lista med alla gymnasieprogram som du kan välja
Gör gymnasievalet enkelt och få mer tid att göra vad du vill. Använd kameran på din iPhone eller Android för att skanna QR-koden och ladda ner appen i din mobil.
Ladda ner appen till iPhone och Android idag! Appen är utan kostnad för studenter och deras föräldrar.