Vilket gymnasieprogram ska jag gå? 4 Tips!

Jul 25, 2022|Lästid: 4 minuter
blog Image

Gymnasievalet är spännande! Du får möjlighet att välja den väg som du ska bygga din framtid på. Men det kan också kännas skrämmande att behöva ta ett så stort beslut. Hur ska man tänka för att hitta rätt program? Fortsätt att läsa för våra bästa tips som gör gymnasievalet lite enklare!

Våra 4 bästa tips för att välja rätt gymnasieutbildning1. Fundera på vad du vill göra!
Inte vad du vill studera. Det här kan låta både uppenbart och omöjligt. Men om du börjar att kolla efter en yrkesroll som du vill ha. Blir det mycket enklare att sen hitta rätt utbildning som tar dig dit.

Du kanske kommer på att du vill jobba med ett medicinskt yrke som läkare eller biomedicinsk analytiker. Ja, då är naturvetenskapsprogrammet början på vägen dit.

Dras du mot beteendevetenskap kanske du landar på att bli psykolog eller socionom. Då passar Samhällsvetenskapsprogrammet bättre för dig.

Eller så vill du kanske servera mat i världsklass? Då kan Restaurang- och livsmedelsprogrammet vara rätt för dig!

Du kommer att ha både upp- och nedgångar på gymnasiet. Om du vet vad ditt långsiktiga mål är blir det betydligt enklare att trycka på även när det känns tufft.  Ifall att du inte kommer på någonting som du vill jobba med behöver du inte oroa dig. Det kan då vara en bra idé att välja ett högskoleförberedande program, då det ger dig en bred kompetens utan att du behöver rikta in dig på ett specifikt yrke. 

2. Lyssna på dig själv. Inte andra!
Är du rädd att inte leva upp till andras förväntningar? Känns det ibland som att folk runt omkring dig redan har planerat din framtid åt dig? Att få åsikter från nära och kära inför gymnasievalet kan vara hjälpsamt. Men också jobbigt.Ibland kan det vara svårt att stänga ute bruset och lyssna på din egna röst.

När det kommer till frågan "vilket gymnasieprogram ska man gå?" är det bara ditt svar som räknas. 

Fråga gärna folk i din omgivning om råd och ta hjälp av studievägledare när du behöver hjälp. Men kom ihåg att det är din röst och dina åsikter som spelar roll i slutändan!

3. Våga att gå din egna väg.
Välj inte ett program bara för att dina vänner ska gå där. Många av oss blir rädda att vi ska förlora kontakten med våra vänner om vi väljer olika program. Att välja samma program som dina vänner kan också kännas som en trygghet. Men sanningen är att steget till gymnasiet kommer att kännas både spännande och skrämmande. Oavsett om dina vänner är med eller inte.

Du kommer naturligt att glida ifrån vissa vänner, men de som står dig riktigt nära kommer att finnas kvar. Du kommer också att lära känna ett helt gäng nya vänner under din tid på gymnasiet. Var därför noga att återigen lyssna på din egna röst, så att du fattar ett beslut som tar dig mot dina drömmar och dina mål.


4. Världen går inte under om du väljer fel.
Just nu känns det säkert som att hela livet hänger på ditt beslut för gymnasiet. Men det är långt ifrån sant. Livet är inte över bara för att man väljer fel program.


Vill du ha ett exempel?
Personen som skriver den här texten gick på Restaurang- och livsmedelsprogrammet i gymnasiet. När matlagning inte längre stod på agendan var det enkelt att omskola sig till copywriter och börja skriva texter istället!

Poängen är att livet går vidare. Oavsett om du träffar rätt nu eller senare så kommer du tillslut att hamna på rätt bana för att göra det du vill. Gymnasievalet är viktigt, men du behöver inte känna ångest upp till öronen att du måste göra det perfekta valet.

Om du känner att du behöver hjälp med ditt gymnasieval är du mer än välkommen att boka ett samtal med våra duktiga studie och yrkesvägledare.

Allt du behöver göra är att ladda ner Digital SYV appen till din telefon. Besök App Store eller Google Play och ladda ner appen idag. Vi ses där!

Läs fler artiklar

Ta del av nyheter, tips eller annat som händer inom Digital SYV eller utbildningsvärlden just nu.

Dags att ladda ner Digital SYV?

Låter det här som appen för dig? Skanna QR-koden med din mobil och få den till din telefon!

qrcode

Skanna mig för att ladda ner appen!

Ladda ner appen!

Låter det här som appen för dig? Skanna QR-koden med din mobil och få den till din telefon!

googlelogoapplelogo
ScanImage